Dziś rozwijaliśmy umiejętności kulinarne robiąc domowe chrupiące gofry w ramach programu „Kulinarne przysmaki co lubią przedszkolaki”. Dzieci z wielkim zapałem odmierzały składniki, wsypywały do miski i mieszały łyżką oraz używając robota kuchennego. Upieczone gofry były przepyszne!!! Słodkie i smacznie, a głównym dodatkiem do gofrów były owoce, bita śmietana, dżem i cukier puder (do wyboru i do koloru). Bardzo dziękujemy Rodzicom za udostępnienie nam niezbędnego sprzętu w postaci gofrownic i przekazujemy sprawdzony przepis.
SUPER GOFRY
Składniki: 2 jaja, 2 szkl. mąki, 2 szkl. mleka, 6 łyżek oleju, łyżeczka cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli
Wykonanie: Dwa białka ubić na sztywną pianę. Osobno wymieszać 2 żółtka, łyżeczkę cukru, szczyptę soli, łyżeczkę proszku do pieczenia. Dodać 2szkl. mleka i 2 szkl. mąki następnie 6 łyżek oleju- zmiksować. Na koniec delikatnie wymieszać z ubitą wcześniej pianą z białek.
SMACZNEGO!